top of page

Edelstenen en hun betekenis

Edelstenen worden al duizenden jaren gebruikt als versiering en als symbool van kracht. In oude culturen werden ze niet alleen om hun schoonheid gewaardeerd, ze kregen ook genezende eigenschappen en heilige betekenissen toebedeeld. Deze betekenissen en helende krachten zijn nog altijd van waarde voor veel mensen.

Misschien zoek je een sieraad met een bepaalde edelsteen, omdat die een bijzondere betekenis voor je heeft. Net zo goed kun je een sieraad kiezen, omdat je het gewoon mooi vindt of omdat je je aangetrokken voelt tot een bepaalde edelsteen.

Op deze pagina vind je informatie over de betekenissen en krachten die van oudsher aan de verschillende edelstenen zijn gegeven. Ieder mag voor zichzelf bepalen hoeveel waarde ze hecht aan deze kenmerken van de edelstenen.

De meeste informatie over de stenen op deze pagina komt uit het boek De Kristallengids van Judy Hall. 

Beads made of natural moonstone with a bluish glow..jpg

Maansteen

Maansteen is sterk verbonden met de maan en intuïtie. Als krachtigste effect wordt het kalmeren van emoties gekenmerkt. Er wordt gezegd dat maansteen invloed heeft op de vrouwelijke voortplantingscyclus en dat het menstruatieklachten verlicht. 

tanzaniet.jpg

Tanzaniet

Deze steen past perfect bij I'm me jewellery! Tanzaniet staat voor het vinden van je eigen pad en vrijheid van invloed van anderen. De steen verdrijft lethargie en brengt onderdrukte gevoelens en emoties aan de oppervlakte.

Image by Jacek Dylag

Blauwe topaas

Topaas is een vreugdevolle steen. Het maakt een einde aan twijfel en onzekerheid. 

Topaas is een zachtaardige steen die stimuleert, herlaadt en nieuwe motivatie geeft. 

Topaas stimuleert de spijsvertering en bevordert de stofwisseling. 

Image by Jene Yeo

Amethist

Amethist stimuleert het geheugen en de motivatie. Het kalmeert de geest en zorgt voor een verbeterde concentratie. Het verdrijft woede, angst en bezorgdheid. 

Amethist verlicht hoofdpijn en spanning en gaat slapeloosheid tegen. 

lapis lazuli.jpg

Lapis lazuli

Lapis lazuli verlicht stress en schept objectiviteit en helderheid. De edelsteen helpt om goed te luisteren en gevoelens en emoties uit te drukken.

Lapis lazuli verlicht slapeloosheid en duizeligheid. 

peridoot.png

Peridot

Peridot heeft een opwekkend effect en motiveert groei. Het versterkt de stofwisseling en is goed voor de huid. Peridot vergroot zelfvertrouwen en assertiviteit. Het vermindert stress en verlicht jaloezie, wrok en woede. 

image3.jpeg

Citrien

Citrien draagt de kracht van de zon en geeft energie. Het is een opgewekte steen die zorgt voor levensvreugde en helpt rijkdom in stand te houden. Citrien vergroot het concentratievermogen. De steen stimuleert de spijsvertering. 

lemon quartz.jpg

Citroenkwarts

Kwarts is een energieversterker. Het bevordert de concentratie. Kwarts stimuleert het immuunsysteem en brengt het lichaam in evenwicht. 

iolite_edited.jpg

Ioliet

Stimuleert de verbinding met innerlijke kennis en verheldert gedachtevormen. Ioliet moedigt aan om verantwoordelijkheid te nemen voor jezelf. Ook helpt ioliet bij het oplossen van onenigheid in relaties. 

image1.jpeg

Granaat

Granaat zuivert energie en schenkt sereniteit en hartstocht. Het verlicht emotionele disharmonie, het is een steen van verbintenis. 

Granaat stimuleert de spijsvetering en ondersteunt de opname van vitaminen en mineralen. 

IMG_20220817_215448_532.jpg

Heldere kwarts

Ook wel bergkristal genoemd. Kwarts is een energieversterker die positieve energie geeft. Het bevordert de concentratie en het probleemoplossend vermogen. Kwarts stimuleert het immuunsysteem en brengt het lichaam in evenwicht. 

Rookkwarts

Rookkwarts helpt ontspannen, loslaten en accepteren. De steen zorgt voor geestelijke (veer)kracht. Het zorgt voor een nuchtere, pragmatische en positieve houding en stimuleert de concentratie. 

groene chalcedoon.jpg

Aqua chalcedoon

Chalcedoon schept harmonie tussen geest, lichaam en emoties. Deze steen maakt sociaal, optimistisch, vrolijk, creatief en bevordert saamhorigheid in groepen. Chalcedoon heeft een positieve werking op het geheugen en kalmeert tijdens stressmomenten.

Roze chalcedoon

Chalcedoon versterkt de fysieke energie. Het bevordert helder en zorgvuldig denken. De steen moedigt aan in het heden te leven en brengt vreugde in het leven. Het bevordert verdraagzaamheid zonder te veroordelen. 

roze toermalijn.webp

Roze toermalijn

Deze steen biedt de zekerheid dat het veilig is lief te hebben. Roze toermalijn bevordert vrede en ontspanning. Het verdrijft emotionele pijn en verenigt met liefde en spiritualiteit. 

image0.jpeg

Roze kwarts

Kwarts is een energieversterker. Het bevordert de concentratie. Kwarts stimuleert het immuunsysteem. De steen verjaagt negativiteit.

image2.jpeg

Groene amethist

Amethist is een beschermende steen. Het blokkeert negatieve energieën in de omgeving en zet energie om in liefde. 

Amethist kalmeert of stimuleert de geest. Het draagt bij aan het besluitvormingsproces.  

groene onyx_edited.jpg

Groene onyx

Onyx geeft kracht, biedt steun in moeilijke omstandigheden en tijden van stress. De steen geeft zelfvertrouwen en zorgt ervoor dat iemand zich op zijn gemak voelt. Onyx geeft kracht, standvastigheid en volharding. 

Image by Alex Turcu

Witte parel

Parels zorgen voor zuivering, emotionele balans, vrede en transformatie. Ze hebben een zachte en zuiverende energie. Parels zorgen voor een heldere geest, concentratie en focus. Parels stimuleren eerlijkheid, vrede en integriteit. 

Image by Jon Tyson

Zwarte parel

Gelijk aan de witte parel.

Parels zijn organisch en worden gevormd door bepaalde weekdieren. 

Parels zijn relatief zacht, in vergelijking tot edelstenen. Stel ze daarom zo min mogelijk bloot aan cosmetica en chemicaliën. 

Saffier

Saffier zorgt voor mentale rust en maakt de geest helder. Saffier trekt voorspoed en succes aan. Het helpt je om je beter te uiten. 

Saffier is de geboortesteen van de maand september. 

carneool1.jpg

Carneool

Carneool geeft motivatie, beurt op en vergroot het zelfvertrouwen. De steen werkt vitaliserend en geeft warmte. Carneool bevordert oplossingsgericht denken. 

Geboortestenen

Edelstenen worden ook wel gelinkt aan de maanden van het jaar. Deze geboortestenen zouden een speciale werking hebben voor degene die in een bepaalde maand geboren is. Sommige maanden hebben meerdere geboortestenen die van betekenis kunnen zijn. In het overzicht hieronder is telkens de meest voorkomende uitgelicht. 

bottom of page